Doorgaan naar hoofdcontent

Femicide: De sluimerende crisis die niet genegeerd mag worden

 


Elke paar dagen wordt ergens in Nederland een vrouw door een (ex-)partner of familielid vermoord. Wereldwijd sterven dagelijks tientallen vrouwen door gendergerelateerd geweld. Dit is geen incident, geen ‘crime passionnel’ en geen tragisch noodlot: dit is femicide, een structureel probleem dat diep geworteld zit in ongelijkheid en patriarchale structuren. Toch wordt het nog steeds niet als zodanig erkend.

Wat is femicide?

Femicide is de moord op een vrouw omdat zij een vrouw is. Het is vaak het eindpunt van een lange geschiedenis van huiselijk geweld, stalking of intimidatie. In veel gevallen is de dader een (ex-)partner die geen controle wil verliezen en de vrouw als zijn bezit beschouwt. Maar femicide kent meerdere vormen: eerwraak, moorden op transvrouwen, gedwongen sterilisatie en moorden uit haat tegen vrouwen. Ondanks dat Nederland een ontwikkeld land is met wetgeving tegen geweld, blijft femicide een hardnekkig probleem.

De cijfers liegen niet

Volgens het CBS wordt bijna de helft van de vrouwenmoorden in Nederland gepleegd door een (ex-)partner. In de meeste gevallen was er voorafgaand sprake van langdurig huiselijk geweld. Toch wordt femicide vaak afgedaan als een ‘familiedrama’, alsof het iets incidenteels en privé is. Deze terminologie doet afbreuk aan de ernst van het probleem: femicide is een structurele vorm van gendergerelateerd geweld, geen op zichzelf staande misdaad.

Hoe stoppen we femicide?

Femicide voorkomen betekent dat we geweld tegen vrouwen in een vroeg stadium moeten signaleren en bestrijden. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit structurele probleem tegen te gaan:

1. Betere wetgeving en handhaving

Hoewel er wetten zijn tegen huiselijk geweld en moord, zijn er nog te veel juridische hiaten. In landen als Spanje is femicide expliciet opgenomen in het wetboek van strafrecht, waardoor er strengere straffen en betere preventiemaatregelen gelden. Nederland zou eenzelfde stap kunnen zetten door femicide als een aparte misdaad te erkennen en daders zwaarder te bestraffen.

Daarnaast is het cruciaal dat aangiften van stalking en bedreiging serieuzer worden genomen. Vrouwen die bij de politie aankloppen omdat ze vrezen voor hun leven, krijgen vaak onvoldoende bescherming. Een betere coördinatie tussen politie, justitie en hulpverleningsinstanties kan levens redden.

2. Meer opvang en bescherming voor slachtoffers

Veel vrouwen blijven in gewelddadige relaties omdat ze nergens naartoe kunnen. Er is een schrijnend tekort aan opvangplekken en de bureaucratie om daar te komen is enorm. Investeren in veilige huizen en snelle hulpverlening kan vrouwen helpen uit een gevaarlijke situatie te ontsnappen voordat het te laat is.

3. Bewustwording en onderwijs

Femicide is geworteld in een samenleving waarin vrouwenhaat, controle en ongelijkheid nog steeds bestaan. Het begint al bij hoe jongens en meisjes worden opgevoed: hoe leren we hen over respect, grenzen en gelijkwaardigheid? Voorlichting over toxische mannelijkheid, gezonde relaties en het herkennen van de signalen van huiselijk geweld moet een vaste plek krijgen in het onderwijs.

4. Betere signalering en hulpverlening

Huisartsen, maatschappelijk werkers en hulpverleners moeten beter getraind worden in het herkennen van signalen van femicide. Vaak zijn er voorafgaand aan een moord al duidelijke rode vlaggen: bedreigingen, controle, eerdere gewelddadige incidenten. Als hulpverleners en instanties sneller ingrijpen, kunnen ze escalatie voorkomen.

5. Striktere maatregelen tegen daders

Veel plegers van femicide hebben een geschiedenis van huiselijk geweld. Toch lopen ze vaak vrij rond of krijgen ze lichte straffen. In sommige landen worden daders die een hoog risico vormen op herhaling, verplicht behandeld of elektronisch gemonitord. Nederland zou dergelijke maatregelen ook moeten overwegen.

Een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Femicide is geen vrouwenprobleem, het is een maatschappelijk probleem. Het is aan de overheid, justitie, politie, maar ook aan ons als samenleving om geweld tegen vrouwen niet langer te tolereren. We moeten stoppen met het bagatelliseren van moord op vrouwen als een ‘familiedrama’ en erkennen dat het een patroon is dat doorbroken moet worden. Dat begint bij bewustwording, maar eindigt pas als iedere vrouw veilig is.

Hoeveel vrouwen moeten er nog sterven voordat we écht actie ondernemen?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Souvereinen: Een Gevaar voor de Samenleving

  In een tijd waarin de samenleving steeds complexer wordt, met mondiale vraagstukken die nationale grenzen overstijgen, zijn er bewegingen die proberen zich af te keren van de gevestigde orde. Een van die bewegingen is de zogeheten ‘soevereinen’, mensen die zich verzetten tegen de autoriteit van de staat en de wetgeving van een land. Ze claimen dat ze boven de wet staan en dat ze zich enkel aan hun eigen regels hoeven te houden. Dit idee heeft potentieel verwoestende gevolgen voor de samenleving als geheel. Youri Plate is één van de bekendste souvereinen van Nederland  

Waarom Poetin de Baas is van Trump en Musk: Een Onverwachte Blik op Macht en Invloed

  In de wereld van de machtige leiders, bedrijven en politieke invloed lijkt het soms alsof de grootste spelers zichzelf zelf tot de top verklaren. Toch is er een complex netwerk van invloed, diplomatie en strategische keuzes die de ware machtsverhoudingen bepalen. Neem bijvoorbeeld Donald Trump en Elon Musk, twee van de bekendste en meest invloedrijke figuren van de afgelopen decennia. Beide mannen hebben enorme invloed in de politiek en technologie, maar is het mogelijk dat hun macht in zekere zin indirect afhankelijk is van een ander – Vladimir Poetin, de president van Rusland? Het klinkt misschien onverwacht, maar er zijn verschillende redenen waarom sommigen beweren dat Poetin in de praktijk wel eens de echte "baas" is van Trump en Musk. Laten we deze gedachte eens verder onderzoeken.

Haatpredikers en de rechtsstaat: tussen vrijheid en gevaar

In een democratische rechtsstaat draait alles om vrijheid: de vrijheid om te denken, te spreken, te geloven. Maar wat gebeurt er als die vrijheid wordt gebruikt om haat te zaaien, bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten en geweld te verheerlijken? Dit is een vraag die onze samenleving telkens opnieuw op de proef stelt.